Brandgevaar door verlichtingsarmaturen

Door Henk-Jan van Baak

Van de branden in Nederland in 2011 werd 45% veroorzaakt door een elektrische oorzaak. Een deel van deze branden werd veroorzaakt door verlichtingsarmaturen. In veel bedrijfsgebouwen wordt defecte tl-verlichting niet onmiddellijk vervangen. Eén of meerdere tl’s knipperen dan continu of hebben oranje gloeiende uiteinden.  Met enkele eenvoudige tips kunt u de risico’s drastisch verminderen.

Brandgevaar door tl-armaturen

Wanneer  tl-verlichting blijft knipperen worden de elektrische onderdelen in het armatuur overmatig warm. Uiteindelijk kunnen de onderdelen zodanig heet worden dat hierdoor brand kan ontstaan. Daarbij kan dan bijvoorbeeld het houten plafond waartegen de armatuur is gemonteerd in brand raken.

Tl-buizen met oranje uiteinden

Nog brandgevaarlijker zijn buizen met oranje gekleurde uiteinden. De stroom die normaal even nodig is om de tl-buis op te starten,  blijft dan continu door de buis en het armatuur vloeien. Buiten het feit dat de elektrische onderdelen in het armatuur hierdoor zeer warm worden, worden ook de uiteinden van de tl-buis zeer heet. Door deze temperatuur kunnen de kunststof onderdelen, zoals de lamphouders, kunststof kap of behuizing, tot ontbranding komen. De kunststof onderdelen druppen dan al brandend naar beneden, waardoor brandbare zaken onder het armatuur ook in brand raken.

Eenvoudige preventiemaatregelen bij tl’s

Om de kans op het optreden van een defect in een tl-armatuur te verminderen moeten defecte tl’s direct worden vervangen.

Het is overigens aan te bevelen om de tl’s allemaal tegelijk te vervangen, al voor het einde van de levensduur. U voorkomt dat steeds met een trap, ladder of  hoogwerker een of enkele tl-buizen vervangen moeten worden. Bovendien blijft het licht altijd optimaal en wordt voorkomen dat defecte buizen een brandgevaarlijke situatie geven. Veel typen tl-buizen hebben een opgegeven levensduur van 3.000 branduren. U kunt dus zelf uitrekenen wanneer de buizen aan vervanging toe zijn.

Overigens is het zo dat knipperende tl-buizen of buizen met oranje gekleurde uiteinden veel energie verbruiken, zonder dat er sprake is van een lichtopbrengst. Ook neemt de veiligheid op de werkvloer af. Door onvoldoende verlichting en slecht zicht ontstaan bijvoorbeeld snel ongevallen met machines en de heftruck in het magazijn.

Bij toepassing van conventionele starters is het verder erg belangrijk dat u bij het vervangen van de tl-buizen ook de starters vervangt. In veel gevallen is het namelijk juist de starter die defect is en de oorzaak van de defecte verlichting en brandgevaarlijke situatie is.

Elektronische starter

Toepassing van een elektronische starter heeft heel veel voordelen. Zodra een tl-buis begint te knipperen wordt deze na een aantal keren te hebben geknipperd automatisch door de elektronische starter uitgeschakeld. Ook kan het gloeien van de uiteinden van de buis niet meer optreden. Een elektronische starter voorkomt dus dat een brandgevaarlijke situatie kan optreden.

Elektronische starter

Een elektronische starter

Buiten het feit dat een brandgevaarlijke situatie wordt voorkomen, schakelt de elektronische starter bij een defect ook de stroom uit die anders voor een hoog energieverbruik had gezorgd.

Een ander voordeel is het feit dat de Tl-buizen die van elektronische starters zijn voorzien, direct opstarten zonder eerst te knipperen. De buizen geven dus direct een constant licht. De stoorpieken die normaal optreden bij het opstarten van Tl-buizen treden nu ook niet meer op. Omdat de buizen bij het opstarten niet meer knipperen, wordt ook de levensduur verlengd.

Tot slot is het zo dat de bepaalde uitvoeringen van elektronische starters een rustiger – en bij het gebruik van machines veiliger – licht geven. Dat komt omdat Tl-buizen normaliter heel snel op de 50Hz frequentie van ons elektriciteitsnet knipperen. Hoewel het knipperen zo snel gaat dat ons oog dat feitelijk niet kan volgen, geeft het wel een onrustig en voor de gebruikers van bepaalde machines met draaiende delen, zelfs gevaarlijk licht. Het is dus aan te bevelen om een dergelijk, veelal iets duurder type elektronische starter te kiezen.

Elektronische starters hebben een zeer lange levensduur die gelijk is aan de levensduur van het Tl-armatuur zelf. Tussentijdse vervanging is in principe dus niet meer nodig.

Halogeenverlichting

Halogeenverlichting kan heel heet worden. Pas dus op dat u halogeenspots niet plaatst in de buurt van brandbare materialen, zoals gordijnen. Let er ook op als u decoratiematerialen op hangt of feestversiering. Houdt minimaal een afstand van 30 centimeter aan.

Wanneer u inbouwspots monteert, lees dan de montagebeschrijving goed door en houdt u hieraan. Inbouwspots moeten voldoende koeling van de lucht hebben. Wanneer de ruimte boven de spots in het plafond onvoldoende is of wanneer de spots worden afgedekt met een isolatiemateriaal, is deze koeling onvoldoende en ontstaat een groot brandgevaar. U kunt ook overwegen om in plaats van halogeenspots led-verlichting toe te passen. Led-verlichting is zeer energiezuinig en produceert nauwelijks warmte.

In het onderstaande filmpje ziet u hoe snel een halogeenspot een prop papier in brand steekt.

Heeft u na het lezen van deze preventietips nog vragen? Via twitter kunt u ons bereiken: @NNrisicodesk.

Disclaimer 

http://www.nn.nl/Disclaimer.htm

Advertenties

Tags: , , , , ,

About @NNrisicodesk

Het Team Risicodeskundingen van Nationale-Nederlanden informeert particulieren, bedrijven en instellingen over schadepreventie. Voor dagelijkse preventietips kunt u ons volgen op @NNrisicodesk. Hier kunt u ook uw vragen over schadepreventie stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: